Müdahale/Tedavi

Duyusal İşlemleme Bozukluğu Müdehaleleri Nasıl Olur ?

Duyu bütünleme yaklaşımının kullanıldığı ergoterapi / fizyoterapi müdehaleleri, her bireyin kendine özgü ihtiyaçlarına göre belirlenir. Terapi programı kişinin yaşadığı zorluklara göre değişmektedir ve kendini sakinleştirme becerileri, duyusal işlemleme, vücut farkındalığı, motor planlama veya ince ve kaba motor becerilere yönelik olarak değişik aktiviteler planlanabilir.

Birçok terapist yetişkinlerin tedavisinde önemli olanın bireyin kendisini eğitmek olduğu konusunda aynı fikirdedir. “Bilgi güçtür; insanlar kendileri hakkında uzman ve kendi hayatlarının mimarıdırlar.” Bireysel duyusal ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza yönelik hedefler belirleme sürecine dahil olmalısınız. Müdehaleler süresince kendi vücudunuz ve hissettikleriniz konusunda uzmanın siz olduğunuzu hatırlayarak terapistiniz ile doğru aktiviteleri bulmak konusunda birlikte çalışmalısınız.

Terapide doğru zorluk derecesi sizi ilerletecek ve geliştirecek ölçüde olan zorluktur. Sizi bunaltan, yorgunluk oluşturan ve duyusal sistemlerinizin fonksiyonlarına aşırı yüklenmenizi gerektirecek zorluklar terapide kullanılmamalıdır.

Tedavinin amacı, günlük hayatınızı daha iyi hale getirmek ve duyusal sistemlerinizde uzun süreli değişiklikler oluşturmaktır. İdeal olan müdehalelerde; hem klinik hem de ev programlarının bulunmasıdır.

Klinik temelli terapi programı ihtiyaçlarınıza, sosyal güvencenize ya da kişisel finans durumunuza göre değişir. Birçok kişi ergoterapi programına 3 aydan 2 yıla kadar haftada 1-3 saat kadar dahil olur. Müdehaleler bir ergoterapi / fizyoterapi kliniğinde yoğun olarak devam edildiğinde daha efektif olmaktadır. Oluşturulan müdehale programınızda eğitim ve tedavi aktiviteleri üzerine odaklanılır.

Bir ergoterapist/fizyoterapist, duyusal ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bir ev programı önerebilir. Bu aktiviteler, duyusal ihtiyaçlarınızı gün içinde yönetmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bazı bireyler ev programlarını klinik temelli programlardan daha çok tercih edebilirler. Bu durum planlama, finans veya sosyal-duygusal zorluklardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte ev programları klinik çalışmalar olmadan duyusal sistemlerinizde kalıcı değişiklikler yapmaz. Doğrudan ve yoğun bir klinik tedavi ile yapılan duyusal müdehale günlük yaşantınızı en efektif şekilde etkiler. Ev programları klinik temelli müdehaleleri desteklemek için kullanılmalıdır. Eğer klinik temelli bir program için uygun bir programınız yoksa bir ergorapist /fizyoterapist sizinle çalışabilir fakat mümkün olacak en iyi sonuçları elde etmek için aktivitelere çok daha fazla zaman ve enerji sarf etmeniz gerekir.

Müdehaleler duyusal sistemlerinizi ve duyusal sistemlerinizin hayatınız üzerindeki etkisini anlamanız için bir anahtardır. Bir ergoterapist / fizyoterapist rehberliğinde duyusal ihtiyaçlarınız hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz. Ve sizi sakinleştiren, organize eden aktiviteleri seçerek bunları hayatınızda birer rutin haline getirmenin yollarını bulmalısınız.

Tedavi aktiviteleriniz duyusal ihtiyaçlarınıza göre değişmektedir. Bunlar, özel programlar veya evde kullanamayacağınız materyaller gerektirebilir. Klinisyeniniz aktiviteleri sizin için özelleştirebilir. Klinisyeninize danışarak kullanabileceğiniz bazı aktivite ve www.terapimarketi.com.tr’ de bulabilceğiniz bazı materyalleri aşağıda görebilirsiniz.

Kaynaklar:
Kinnealey M., Fuiek M. (1999). The relationship between sensory defensiveness, anxiety, depression, and perception of pain in adults. Occupational Therapy International, 6, 195-206.


Pfeiffer, B. (2012). Sensory hypersensitvity and anxiety: The chicken or the egg? Sensory Integration Special Interest Section Quarterly, 32(2), 1-4.


Engel-Yeger, B., & Dunn, W. (2011). The relationship between sensory processing difficulties and anxiety level of health adults. British Journal of Occupational Therapy,74, 210-216(7).

Bir yanıt yazın

Open chat
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim ?