Uyarılabilirlik / Arousal Nedir?

Arousal; gün boyunca, duyusal uyaranlara göre değişiklik gösterebilen uyarılabilirlik veya tepkisellik durumudur. Bilinçli davranışlar, dikkat becerileri, duyusal bilgilerin işlemlenmesi bireylerin uyanıklık düzeyleri ile ilişkilidir. Ve bu bireylerin fiziksel, emosyonel ve sosyal katılımını etkiler. Uyarılabilirlik seviyesinin çok yüksek ya da düşük olması günlük yaşamda görevlerin tamamlanabilmesi üzerinde belirleyicidir., Nabız / kan basıncının artması, duyusal bilgilere hızlı cevaplar oluşturma ve birçok farklı aktivite ve hareket arayışı içinde olma; uyarılabilirlik seviyesi yüksek bireylerde görülen belirtilerdir. Duyusal bilgilerin modülasyonunda zorlukların yaşanması uyarılabilirlik seviyesini, dikkat becerilerini, güvenlik algısını, duyusal ve davranışsal cevapları etkilemektedir. Çocukların oyun alanlarındaki aktivitelerde, kendilerini sakinleştiren veya uyaran duyusal girdiler sağlayan materyaller ile etkileşimde olmaları, uyanıklık seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yazının en sonunda belirtilen materyaller çocuğunuz duyusal – motor ihtiyaçlarını iyi bir şekilde karşılamak ve uyarılabilirlik seviyesini destekleyici oyunları ve www.terapimarketi.com.tr’ de bulunan materyaller hakkında bilgi vermektedir.

Duyusal Bilgilere Artmış / Azalmış Tepkisellik
Duyusal Bilgilere Artmış Tepkisellik

Yüksek arousal seviyesi olan çocukların sıklıkla çeşitli duyusal uyaranlara hassasiyet ile ilişkili davranışları ya da negatif cevapları vardır. Bu çocuklar tepkisel, çekimser ya da sürekli yorgun görünür. Başkalarının hissedemeyeceği kokuları duyabilir, etraftaki sesler kolayca dikkatlerini dağıtabilir veya oyun alanlarındaki materyalleri kullanmaktan kaçınabilir.

Duyusal Bilgilere Azalmış Tepkisellik


Düşük arousal seviyesi olan çocuklar duyusal uyaranların farkında değilmiş gibi davranabilir ve uyaranlara yavaş cevap verirl. Uykulu görünebilir ve aktivitelere katılmakta zorlanır. Bu çocuklar yoğun duyusal girdiler arayan çocuklardır ve bir göreve başlamadan önce fazla duyusal bilgi içeren aktivitelere (uzun bir süre, hızlı sallanma vb.) ihtiyaç duyarlar. Sık sık nesnelere (duvarlara, insanlara vb. ) dokunmak isteyebilir, ağızlarına sürekli değişik nesneler alır ya da koşar, yerinde salanır ve etrafta dönerler.

Boyu ve yüksekliği ayarlanan bir masada; düdükleri üfleyerek (üflediğinizde uzayarak topa çarpabilirler) hareket etirebildiğiniz kapıttan bir top ile maç yapabilirsiniz.

Değişik şekillerde üflenebilen materyaller ile oynanan oyunlar çocukların sakinleşmesine yardımcı olur ve oral motor becerilerini destekler.

Bir yanıt yazın

Open chat
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim ?